Mentol

Mentol pri lajšanju bolečine in okrevanju

Mentol je naravna snov, ki jo s parno destilacijo pridobivajo iz rastlinskega olja mete. Mentol se lahko proizvaja tudi sintetično. Pri sobni temperaturi je mentol kristalna, lahka, brezbarvna in voskasta snov. Mentol ima okus in diši po poprovi meti in ima značilni vonj po meti. Mentol je snov, ki se topi v maščobi, zato se hitro vpije v kožo.

Mentol je varna snov. Uporablja se v živilih in drugih izdelkih kot aditiv, aroma in začimba. Mentol se med drugim uporablja v slaščicah, zobnih pastah, kozmetiki, različnih izdelkih za zdravljenje živali in v cigaretah.

Poleg vonja in okusa ima mentol tudi hladilni učinek. Hladilni učinek se skrbno uporablja v hladilnih gelih, kremah, obližih in pršilih. Hladilni učinek se prav tako uporablja v slaščicah za osvežitev ustne votline in daha.
Četudi se mentol uporablja že od starodavnih časov, pa je bil mehanizem delovanja odkrit šele leta 2002. Hladilni učinek mentola prenaša receptor TRPM8. Receptor TRPM8 se aktivira pri temperaturah, ki ne povzročajo bolečine, tj. pri temperaturi tkiva od 25 do 28 °C. Mentol zvišuje aktivacijsko temperaturo. Poleg hladilnega učinka ima mentol tudi številne biološke učinke, ki se uporabljajo v športu in atletiki, glede na najnovejša dognanja pa tudi za lajšanje različnih stopenj bolečine.

V športu in atletiki mentol pospešuje okrevanje in spodbuja učinkovitost vadbe. Ko mentol nanesemo na kožo 15 minut pred vadbo, se prekrvavitev poveča za manj kot eno uro. Pri dolgotrajni vadbi pa hladilni gel omogoča športniku moč, da učinkoviteje izvede celotno vadbo. Ko mentolovo kremo nanesemo po utrujajoči vadbi, ki je povzročila boleče mišice, se bolečina zmanjša ter se tako spodbudi krepitev mišic.

Z redno uporabo mentola med vadbo se spodbuja vzdržljivost in prenos kisika, ter zmanjša nastajanje mlečne kisline med aerobnim treningom. Pri treningu moči se povečata mišična masa in moč, če mentol nanesemo na trenirane mišične skupine.

Z mentolovimi geli in kremami se prav tako spodbudi lajšanje poškodb. Gel vsebuje alkohol in zato ni primeren za otroke. Treba se je izogibati nanosu na sluznico. Mentolova krema pa je primerna za otroke (npr. pri bolečinah zaradi rasti), saj ti izdelki načeloma ne vsebujejo alkohola.